Scrisoare catre Ion Ghica (22 aprilie 1857)

Scrisoare catre Ion Ghica (22 aprilie 1857)

de Grigore Alexandrescu


22 avr. 1857, Bucuresti


Iubitul meu Print!


Propunerea ce imi faci de a vizita impreuna Siria si Palestina este una din dorintele a caria realizare mi-ar face mai multa placere: a pleca insa de aici pe vreme de iarna este mai presus de corajul unui om friguros si nedeprins cu drumurile. Daca caeasta s-ar putea amana pentru primavara, mi-ar veni foarte la socoteala, cu atat mai mult ca poate pana atunci m-as face mai bogat. Gradovici, care doreste asemenea sa vie cu noi, imi zise sa-ti scriu sa pronesti cateva mii pentur inlesnirea transportului.
Dupa cele ce-mi ziic de alegerea nefratilor ex-domnitori (care acum s-au impacat) , inteeg ca n-aveai inca cunostinta de ceilalti. Dar acum trebuie sa fi aflat ca aomenii de la 48, dupa cum sa numesc, au intrat in divan. Multi sa tem sa nu strice trebile: divanul s-a declarat pentru cele 4 puncturi ale programei si comisarii dorea ca fostii domni sa intre in no membrilor comisiii intocmita pentru redacsia adresei, dar n-au izbutit, si sa zice ca sint destul de nemultumiti. Comisia lucreaza de doua saptamani si adresa ina nu s-a vazut, caci vor a produca un act perfect in stilul diplomatic.
Stirbeii, tata si fiu, au plecat ieri in deosebite direcsii, cel dintai dandu-si demisia de deputat pentru cuvinte de sanatate. Sa aude ca Bibescu va pleca asemenea. In adevar, pozitia lor in divan este din cele mai anevoie; aluziile directe, ca sa nu zi personalitatile, ce sa fac improtiva-le cu fiece ocazie trebuie sa-i descurajeze.
Tensura s-a facut mai aspra decat totdeauna pentru jurnale, care era libere sa declame cat voiau improtiva boierimei si a fostilor domni, dar acum cand este vorba de alte chestii, publicitatea nu sa gaseste atat de trebuincioasa. Ruset a vorbit pe tribuna improtiva tensurei, si a provocat o adresa catre guvern din partea prezidentului. Rola acestui nevenerabil prelat in divan este foarte pasiva; nimeni nu cunoaste colora opiniilor sau a vorbelor sale, caci opinii nu are si vorbe nu zice decat acelea ce-i dicteaza secretarii. Capetele acum sint ocupate cu doua chestii, adeca aceea de a sti daca divanul invitat de comisari trebuie sa intre sau nu in revizia legiuirilor si daca, in supozitia de a se acorda unirea fara print strein, trebuie sa o priimeasca sau sa o refuze. Pentru cea dintai, desi membrii divanului, cel putin majoritatea au mandat marginit in cele 4 art., dar pentru ca a tem, dupa cum zic, ca compozitia unui divan, legislativ sa fie mai retrograda decat a celui de acum, sa par destul de dispozati a proceda in acea lucrare fara a sa ingriji prea mult daca aceasta se invoieste sau nu cu calul nostru de bataie, adeca au autonomia. Dar postul de reprezentant, ca multe altele, are avantagele sale. Cat pentru printul strein, toti il doresc sau zic ca-l doresc; chiar si acel care au scris brosuri improtiva unirei, dar cand va fi vorba la tocmeala, crez iarasi ca toti se vor invoi. Vestitul ministru al finantelor s-a intors de la Paris numai ca sa-si dea demisia si sa plece iarasi acolo, lucru ce nu sa esplica lesne, caci putea prea bine sa o trimita de acolo. Gurele cele rele au raspandit vorba ca a fost chemat intr-adins ca sa redijeze adresa catre comisari, vazandu-sa zabava ce pune la aceasta comisia de redacsie compusa de capetele cele mai mari.
Nu stiu daca I. Balaceanu ti-a scris dupa plecarea lui de aici. Imi pare foarte rau ca nu s-a ales la divan: spiritul lui e foarte sanatos si pretuieste bine starea lucrurilor si a oamenilor; teoria si practica, iluzia si realitatea sint lucruri cu totul osebite, si din nenorocire avem putini oameni care sa nu le confunde.
Infatisaza, te rog, respectele mele printesei caria ii sint foarte recunoscator ca s-aduce aminte de mine.
Gr. Alexandrescu




Scrisoare catre Ion Ghica (22 aprilie 1857)


Aceasta pagina a fost accesata de 1825 ori.
{literal} {/literal}