Scrisoare catre Ion Ghica (6 ianuarie 1853)

Scrisoare catre Ion Ghica (6 ianuarie 1853)

de Grigore Alexandrescu


6 ghenar 1853, Bucuresti


Iubite prietene,


Sa vede ca din toate figurile de retorica iperbolul este aceea ce iti place mai mult, de vreme ce zici in biletul tau din 2 ghenarie, ca nu ti-am scris de vre sase luni. Eu, frate, ca n-am lasat niciodata sa treaca mai mult de o luna fara sa-ti dau semne de iata: cat pentru matanii, ti-am multumit si prin cea din urma, nu stiu din cate ghenarie. Orcum, reprosul ma flateaza; dar ceea ce ma flateaza inca mai mult este amabilitatea ce a avut d-na Ghica a gusta impreuna cu voi vinul ce ati baut in sanatatea mea. Dupa o asemenea gratioasa urare nadajduiesc sa traiesc indestul ca sa-ti multumesc in persoana; iar D-lor Bolintineanu si Cr ... le trimit de acum prietenesti saluturi din parte-mi, incredintandu-i ca pentru un pahar am sa beau zece si ca, din ziua de cand am aflat eroica dumnealor fapta, am indoit doza vinului, de Dragasani ce il sorb regulat la masa, in onoarea batalionului sacru ce a ingrasat viile de acolo cu oasele sale.
De la priimirea scrisorii tale n-am intalnit inca pe Caracas, ca sa-l sarut, dupa cum ma indatorezi, nu stiu pentru ce. Dar de voi intalni pe surorile sau matusile lui  (sa intelege pe cele tinere), ma voi sili a le imbratisa numai ca sa-ti dovedesc cu cata exactitate indeplinesc comisioanele ce imi dai.
Nimic nou pe aici in politic, nici in viata sotiala; intr-a mea insa s-au facut oarecare modificatii. Am dobandit doua patimi ce nu le aveam: cainii si esecurile. Pe cei dintai ii iubesc mai mult decat pe Nimfele care cer matanii de Tarigrad iar esecurile ma scutesc de multe vorbe zadarnice.
Demisia domnului de la Iasi si supozata apropiere de hotar a doua mari trupuri de ostiri sint la noi sugetul conversatiilor acelor ce sa ocupa de viitor. Poate voi stiti mai bine pricinile si adevarul.
Adio, frate! te imbratisez prin cuvinte pana voi putea sa o fac in realitate aici sau la mosia ta dupa marea de Marmara.





Scrisoare catre Ion Ghica (6 ianuarie 1853)


Aceasta pagina a fost accesata de 1889 ori.
{literal} {/literal}