Scrisoare catre Ion Ghica (6 ianuarie 1853)

Scrisoare catre Ion Ghica (6 ianuarie 1853)

de Grigore Alexandrescu


6 ghenar 1853, Bucuresti


Iubite prietene,


D. Couk imi spuse mai deunazi ca una din scrisorile mele pornita de dansul, nu mai stiu prin ce ocazie, in loc de a veni d-a dreptul in mainile tale a fost preumblata intai pin Londra, si intorcandu-sa in Bucuresti, ti s-a trimis de al doilea. Nu te mira daca vei fi priimit in curand o scrisoare cu data din ghenarie.
Pe aici lumea este foarte ingrijata si in asteptarea unui viitor plin de amerintari. Un razboi cu Turchia, or din ce parte ar veni, sa crede ca nu poate fi decat apasator pentru noi in cursul sau, iar in concluzie hotarator pentru soarta nesigura a acestor tari. Imi place insa a crede ca in imprejurarile de astazi exemplurile trecutului nu or fi neaparat o regula pentru viitor si ca diplomatia provedintei pastreaza in sanul sau ceva combinatii neprevazute de diplomatia cabineturilor. Dar orcum ar fi, nici aceste griji, nici jalea ce ne-a pricinuit zgarieturile de la grumaz a imparatului Austriii (care de acum inainte nu se va mai increde asa mult in meritata sa popularitate incat sa se preumble singur pintre iubitii sai fii); nici unul, zic, din aceste cuvinte nu ne-au facu sa renonsam la distracsiile carnavalului; si fiindca vorbim de carnaval, iti voi spune ca un conte ungur, care petrecea de cateva saptamani pe la clupurile noastre, fu ridicat si pornit intr-o noapte cu mare graba de consulatul Austriii, caci, dupa cum sa vorbeste numitul conte al carui nume nu-mi vine in gand acum, nu s-ar fi aratat destul de compatimitor la vestirea fatalei intamplari a stapanului sau, ba inca s-ar fi iertat oarecare glume de tot nepotrivite cu durerea obsteasca.
Mai scrie-mi si mie cate ceva despre starea lucrurilor politice, ca unul ce te afli in centrul lor si in stare de a le cunoaste. Sa zice ca intre articolele ce trimisul rusesc este insarcinat a propune Portii ar fi si unul privitor pe seama noastra; ce sa fie oare acel articol? si la ce trebuie sa ne asteptam.
Dar uitam ca te-am amenintat sa sfarsesc scrisorile mele prin des repetata intrebare: "pentru ce nu-mi inapoiezi istoria Kogalniceanului?"

Al tau




Scrisoare catre Ion Ghica (6 ianuarie 1853)


Aceasta pagina a fost accesata de 1799 ori.
{literal} {/literal}