Scrisoare catre Ion Ghica (25 octombrie 1850)

Scrisoare catre Ion Ghica (25 octombrie 1850)

de Grigore Alexandrescu


1850, octom. 25, Bucuresti

Iubite,

Profitez de intoarcerea d-lui Noghez ca sa ma plang pentru neraspunderea ta la doua scrisori, iar mai ales la cea din urma care trebuie negresit se o fi priimit, fiind trimisa prin ex.-s. comisarul Portii si, pomenind de comisar, nu ma poci opri de a-ti spune ca nenea Gogu Caracas, pe care l-am intalnit mai deunazi, imi zice, a propos de nimic, ca i-ai citit o scrisoare de recomandatie in favorul meu, lucru de care ma-m mirat, caci nu te stiu prea comunicativ cu fiecine.
Pe aici nimic interesant: alegerile cuviosilor episcopi si mitropolit iti sint negresit cunoscute. Ma indoiesc ca darul de sus sa va cobori vreodata asypra-le, desi darul din sanul lor s-a coborat asupra alegatorilor. Acum onorabilul Divan obstesc sa ocupa cu cercetarea condicii criminale; pedeapsa de moarte s-a priimit cu unanimitate, multumita americanilor, despre care boierii au aflat ca ar fi trimis pe cativa dintre-ai lor sa invete in Evropa cea luminata mestesugul de a taia capete. Un articol asupra pedepsei ce se cuvine indemnatorilor de conspiratii, cand va iesi o marturie impotriva-kle, a fost supus la mare dezbatere; caci noi care avem exemplu trecutului si ne gandim la viitor, ne temem, in demoralizatia in care ne aflam, sa nu caza asemenea ponoase si asupra boierilor. De aceea art. sa va modifica.
Scrie-mi ce sa mai misca pe acolo si daca tot sintem amenintati, a ramanea fara ostirile ocrotitoare, desi proclamatia guvernului nostru impotriva tulburatorilor linestii obstesti, dovedeste trebuinta unei indelungate ocupatii. Aici trebuie sa marturisesc ca comisarul portii n-a aprobat nicidecum chipul acei proclamatii; dar adevarul este ca acum nu sa mai vorbeste nimic de uneltiri revolusionare si ca, chiar singuri de a nu ramanea, tot n-am avea nimic a ne teme cu inteleptele masuri ale guvernului ce ne-a dat dumnezeu.
D. Noghez sa vede foarte multumit de rpiimirea ce i s-a facut aici si crez ca are de gand sa o dovedeasca prin jurnalul sau, desi crez ca ar fi mai bine sa nu sa grabeasca. Zic aceasta chiar in interesul jurnalului.
Scoalele incep la ghenarie; Marcovici s-a numit director; crez ca n-ai nimic sa mai zici.

Gr. Alexandrescu

D. Noghez pleaca inainte de a-i da scrisoarea; de aceea o trimit cu curierul obisnuit.





Scrisoare catre Ion Ghica (25 octombrie 1850)


Aceasta pagina a fost accesata de 1645 ori.
{literal} {/literal}